page |  Arqitex build_expert_wanden & ondergrond

Arqitex BUILD,  een wandafwerking voor droogbouw, houtbouw, renovatie en restauratie

 

Montage, verwerking en afwerking

ondergrond keuze

Bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw is in praktische zin iedere ondergrond geschikt om Arqitex op aan te brengen. Uitganspunt is dat de aannemer de wanden technisch behangklaar oplevert.

 

Bij nieuwbouw kan de optimale materiaalkeuze nog bepaald worden. Voor nieuwbouw is een verstandige en economische ondergrond de OSB3_FineSurface.  Als beplating wordt OSB3_FS aangebracht op houten stijlen (HSB) of stalen profielen (metalstuds) volgens de geëigende bouwwijze geschroefd. Daarmee ontstaat een wandoppervlak die met een minimale inspanning behangklaar kan worden genoemd.

Voor een gedetailleerde beschrijving van de praktische verwerking gaat u via deze knop naar de Arqitex-MONTAGE- pagina. 

 

Voorbeelden van 9 wandconstructies met daarop aangebracht de wandbekleding van Arqitex.

 

1  HSB OSB3   Hout-skeletbouw samengesteld uit vuren regels, gevuld met thermisch- of geluidisolerend materiaal. De regels zijn voorzien van geschroefd (brandvertragend) OSB3.  Het onregelmatige oppervlak wordt geëgaliseerd door een damp-open Arqitex-muurvilt te lijmen op het OSB. Het muurvilt is wit waardoor met textiellijm de Arqitex direct is aan te brengen zonder een witte primer.

 

2.  HSB OSB-FineSurface Hout-skeletbouw samengesteld uit vuren regels, gevuld met thermisch- of geluidisolerend materiaal. De regels zijn voorzien van geschroefd (brandvertragend) OSB3_FINE SURFACE. Om de zuigende werking te voorkomen wordt witte primer aangebracht. Na droging van de primer wordt de muur met lijm ingerold (of gespoten) en wordt de Arqitex textiele muurbekleding aangebracht.

 

3  HSB_gips-fermacell Hout-skeletbouw samengesteld uit vuren regels, gevuld met thermisch- of geluidisolerend materiaal. De regels zijn voorzien van geschroefd (brandvertragend) Fermacell of gipsplaat. De groeven worden afgestreken met een vuller en nadien vlak geschuurd. Daarna wordt een witte primer aangebracht om de kleur en zuiging gelijkmatig te maken. Vervolgens wordt de wand van lijm voorzien en wordt de Arqitex aangebracht.

 

4  Metal Stud_gips-fermacell MetalStud constructie samengesteld uit verzinkte metalen profielen, gevuld met thermisch- of geluidisolerend materiaal. De studs zijn voorzien van geschroefd (brandvertragend) Fermacell of gipsplaat. De groeven worden afgestreken met een vuller en nadien vlak geschuurd. Daarna wordt een witte primer aangebracht om de kleur en zuiging gelijkmatig te maken. Vervolgens wordt de wand van lijm voorzien en wordt de Arqitex aangebracht.

 

5. Flame retardant OrientedStrandBoard-XL  Massieve brandvertragende vezelplaatwanden die prefab en gefreesd wordt aangeleverd en kunnen worden voorzien van Arqitex. Om een gelijkmatige kleur en zuiging te verkrijgen wordt een witte primer aangebracht.

 

6. OrientedStrandBoard-XL  Massieve vezelplaatwanden die prefab en gefreesd wordt aangeleverd. De massieve wanden kunnen worden voorzien van brandwerende gips- , fermacell-, magnesium Maggox- of Promatec plaat en daarna worden voorzien van Arqitex. De naden worden geegaliseerd met een vuller. Om een gelijkmatige kleur en zuiging te verkrijgen wordt een witte primer aangebracht.

 

7. CLT  CrossLaminatedTimber is een gelamineerde massieve houten wand die prefab en gefreesd wordt aangeleverd. De massieve wanden kunnen direct worden voorzien van Arqitex afhankelijk van de gebruiksruimte. Om een gelijkmatige kleur en zuiging te verkrijgen wordt een witte primer aangebracht. Arqitex kan optioneel als afwerkfinish off-situ worden verwerkt bij de CLT fabrikant.

 

8.  CLT  CrossLaminatedTimber is een gelamineerde massieve houten wand die prefab en gefreesd wordt aangeleverd. De massieve wanden kunnen worden voorzien van brandwerende gips- , fermacell-, magnesium Maggox- of Promatec plaat en daarna worden voorzien van Arqitex. De naden worden geëgaliseerd met een vuller. Om een gelijkmatige kleur en zuiging te verkrijgen wordt een witte primer aangebracht.

 

9. Mineralen Massiefbouw  Baksteen, zandsteen, gyproc of betonplaat worden voorzien van een (dun)pleister volgens de specificaties 'behangklaar'. Om een gelijkmatige kleur en zuiging te verkrijgen wordt een witte primer aangebracht. Daarna worden de wanden van lijm voorzien en wordt Arqitex aangebracht.