page |  montage _behangklaar

*

 

 

 

 

*

Het Nieuwe Bouwen_2.0 is gebaat bij snelle droogbouw oplossingen. Arqitex textiele wandbekleding kan dit realiseren. Arqitex is een wandafwerking die het ambachtelijke natte minerale stucwerk of dunpleisters kan vervangen.

Uitgangspunt is dat de ondergrond bestaat uit een behangklare basis. In genormeerde richtlijnen verwijzen we naar normbladen behangklaar (link)

 

 • bouwbestek Stabu klasse-B of gelijkwaardig (stabu-2022_hoofdstuk 48);
 • TBA_groep3

 

Arqitex voor Het Nieuwe Bouwen_2.0 sluit het Oude Bouwen niet uit. Bestaande bouw en ook (monumentale) oudbouw zijn gebaat om af te werken met Arqitex al zal de keuze dan vooral ook gebaseerd zijn op een smaakvoorkeur en stijlgevoel _en minder op de bouwkundige voordelen.

Bij groot onderhoud van bestaande bouw en (monumentale) oudbouw is arqitex een goede optie om wanden mee af te werken. Het is vergelijkbaar met het vroeger gebruikte glasvlies want het wapent de minerale pleister en overbrugt de steeds terugkomende oude zetscheuren.

 

Arqitex heeft daar de volgende voordelen ten opzichte van glasvlies:

 • geen jeuk bij verwerking en geen hoest- of keelproblemen.
 • geen onzekerheid over medische consequenties bij werken met glasvezels.
 • constructief scheuroverbruggend en erg robuust.
 • geen naden > geen naden dankzij horizontaal kamerhoog montage.
 • diverse weefsel structuren beschikbaar met een zachte touch.
 • diverse  collectiekleuren beschikbaar en eventueel any-color op verzoek om latex te vervangen.
 • veel decoratieve en visuele effecten in de vorm van dessins en signing volgens klant-order.
 • beschikbaar in integraal zwart: Arqitex Base Black. Zwarte latex is erg kwetsbare afwerking voor het interieur. Zwarte latex is relatief duur door de intense pigmentering en door de meerdere verflagen die nodig zijn voor een goede dekking. Vervolgens raakt ze zwarte latex erg snel beschadigd door vegen en schuren en stoten.
 • Arqitex Base Black in 3 soorten weefsels is door-en-door gekleurd en mooi mat. Uitermate geschikt voor horeca, (film-)theater, retail, beursstands en hippe trendgevoelige interieurs. Zwarte wanden met een hoge impact & robuustheid voor een hele lange egale gebruiksduur.

 

Naast economische voordelen kleven er ontegenzeggelijke veel nadelen aan glasvlies. De glasvezel veroorzaakt jeuk en hoesten bij verwerking en verwijdering en het is onzeker of er later consequenties volgen aan luchtwegen. De verwachting is dat dit materiaal niet lang meer toegestaan zal zijn in de interieurbouw. Mogelijk ontstaan asbestachtige situaties met verplichte professionele verwijdering. Bij verwijdering tijdens renovatie delamineert het product en volgt een sanering van de gestucte muren. Het resterende glasvliesmateriaal is problematisch voor recycling want het product is een onhandig samenstelling van glas en cellulose.

*

 

 

 

 

*

Instructies Arqitex textielbehang

Arqitex is een maatvast textielweefsel vervaardigd uit circulair polyester.

Arqitex is geschikt voor alle wanden die van conventioneel behang kunnen worden voorzien en is in staat ook moeilijke wanden (scheurende wanden of krimpende wanden) te versterken en krimpscheuren te overbruggen en te maskeren.

 

voorbereidingsfase

 • De wanden zijn behangklaar opgeleverd door de aannemer. Desondanks is in de voorbereiding het controleren van oppervlakkige vervuiling of opliggende afwijkingen een kleine moeite. Controleren door een spanende beweging te maken over de wand met een spackmes en opliggende vervuiling verwijderen met dat mes.
 • de hoeken dienen te worden gecontroleerd op "rechtheid". Dat klinkt vanzelfsprekend maar het is een kritisch aspect. Vernoem deze eis met nadruk richting de aannemer. Arqitex kan namelijk om de hoeken worden doorgeplakt en zodoende naadloos blijven. Een niet rechte hoek veroorzaakt plooien
 • Tijdens de voorbereiding wordt een voorstrijkmiddel/witte primer aangebracht. Arqitex White Primer of gelijkwaardig. Met nadruk: dit dient dit een witte primer te zijn om de wanden wit en niet vlekkerige te maken. Met in acht name van de droogtijd dient men tijdig vóór het behangen de voorstrijk aan te brengen.
 • Vooraf de werkwijze te visualiseren is zeer aan te raden.

 

behangen               

Als behanglijm wordt een glasheldere lijm gebruikt die niet mag vergelen. We adviseren Arqitex WallTex Adhesive.

Deze lijm aanbrengen op de behangklare wand met (naar eigen voorkeur) met:

 • blokkwast en een detailkwast dikte 21.
 • roller-op-steel òf telescoop.
 • lijmspuit via compressor.
 1. De lijm kan zo'n 2 a 3 meter vooruit worden aangebracht door de lijmer
 2. de rol Arqitex textielbehang in staande positie (295cm) afrollen door de lijmer, eventueel met behulp van de behangtrolley. Het materiaal wordt horizontaal en naadloos aangebracht. Arqitex kan door het hele vertrek ononderbroken worden doorgerold. Arqitex wordt zorgvuldig geplaatst door de plaatser die het weefsel spanningsloos en zonder plooien aanbrengt door aandacht en met behulp van de arqitex behangspaan of gelijkwaardig. Op de bekende wijze worden plooien weg gespaand met spaan of zachte behangborstel en kan men rollen met een rubberen behangroller.
 3. Bij de 'aanzet' (het begin) dient het doek bovenaan te worden vastgezet met een tacker, punaise, naald, schroefblokje of klem om te voorkomen dat het doek los laat (zie foto 6 in deze tekst)Het is een relatief zwaar doek en de lijm heeft een relatief lichte aanvangs-'tack'. De kleefkracht van de lijm ontwikkeld zich pas ná tientallen minuten. Daardoor is het tijdelijk fixeren aan te raden. Arqitex textiellijm (WallTex Adhesive) werkt bewust niet met een hoge aanvangstack. Gebruik van deze speciale Arqitex textiellijm leidt er toe dat het doek probleemloos te verwijderen is aan het einde van zijn levensduur (circulair principe Het Nieuwe Bouwen_2.0) en daarna probleemloos recycleerbaar is.
 4. De binnenhoeken zowel als de buitenhoeken worden niet onderbroken ( gewoon doorplakken ! ) mits deze hoeken zuiver en recht zijn …anders zullen spanningsplooien kunnen ontstaan
 5. Op plinthoogte en plafondhoogte wordt het overtollig materiaal weggesneden nadat de lijm ingedroogd is. Werk altijd met vlijmscherpe messen zoals afbreekmessen, stanleymessen, textielschaar of het speciaal ontwikkelde Arqitex Rolmes

 

Nogmaals.

De behangwijze van arqitex is niet verticaal (van boven naar onder afrollend) _maar horizontaal afrollend en is daarmee een naadloos behang. Naadloos behangen levert een superieur resultaat, verwerkt sneller en behoud veel langer zijn puntgave optiek. Arqitex is kamerhoog (295cm hoogte) en vaak op klantspecificatie gedecoreerd/gekleurd door ons.  De verwerking is vanzelfsprekend en praktisch en voor een afbouwbedrijf/behangbedrijf geen probleem.  Ervaring en vaardigheid om horizontaal te behangen zijn een nádrukkelijke wens maar gezien de nieuwheid van dit product zal deze ervaring vaak ontbreken. We kunnen en zullen u adviseren bij of op uw project! Tevens blijven we op deze pagina alle ervaring van verwerking actualiseren. Ervaring die door u en onze verwerkers wordt teruggekoppeld voor uw en onze verwerkers. Ervaring delen, kom in contact met ons _ en volg dit ook in onze nieuws blog.

 

illustraties verwerkingswijze. (druk op de foto voor een vergroting)

1.gebruik spackmes om vooraf de muur te controleren

2,doorplakken over kozijnen en vervolgens wegsnijden

3.bij een onzuivere hoek eventueel overmaats snijden en een aantal centimeters overlappen

4.bij een laag plafond de rol scheefplaatsen tov muur. Gladspanen met behangspaan, behangborstel of roller

5.knip of snijd het materiaal overmaats op grond of de arqitex overzettafel

6.fixeer tijdelijk het weefsel met nieten, klemmen, blokjes

7.klantspecifiek is voor ons de standaard

8.werk in een schone en opgeruimde omgeving

*

 

 

 

 

*

praktische tips en ervaring voor de montage van Arqitex textiele wandbekleding

Voorbeelden en bijbehorende tips

algemeen

 • Werk in een opgeruimde en schone (bij voorkeur stofvrije) ruimte. (foto 8)
 • Zorg dat je een forse emmer met schoon water tot je beschikking hebt. Het spaangereedschap kan vervuild raken door de lijm. Het is niet de bedoeling dat de vervuiling over het doek doorgespaand wordt. Regelmatig reinigen met water en een microvezeldoek.
 • Indien de lijm te rijk wordt aangebracht, bestaat de kans dat de lijm door het doek gedrukt wordt. Dit gebeurt in geringe mate en zal geen gevolgen hebben noch zichtbaar blijven. Toch dien je dit te voorkomen. Mocht de lijmbesmetting tè ernstig zijn dan kan je corrigeren door met een natvochtige microvezeldoek en een deppende beweging de lijm af te nemen.
 • wand wordt opgeleverd als 'behangklaar'...toch dien je het oppervlak te controleren met metalen spackmes om opliggende 0nvolmaaktheden weg te slaan. Arqitex is vergevingsgezind t.o.v. onregelmatigheden van de ondergrond maar te grote opliggende onregelmatigheden kunnen plooien en spanning veroorzaken. (foto 1)
 • Gebruik de glashelder, niet vergelende Arqitex behanglijm voor textiel  _of gelijkwaardig.  Arqitex behanglijm is na droging weer losmaakbaar zonder de ondergrond te beschadigen of te delamineren.
 • Gebruik géén glasweefsel lijm. Deze lijm lijmt erg goed en snèl en is uitermate geschikt om zware behangkwaliteiten te monteren. Bij demontage (vervangen) echter, laat het behang zich slecht losmaken van de ondergrond. Hier ontstaat schade aan de ondergrond of delamineert het behang. Het ondergrondmateriaal beschadigt waardoor recycling van Arqitex onmogelijk wordt.

plafondhoogte

 • De rolhoogte is 295 cm met bovendien een kartonnen kern (koker) die overmaats (te lang) is. Het uiteinde van de koker dient als een voet zodat het behang niet beschadigd raakt aan de kopse kant als je de rol neerzet en uitrolt.
 • de rol inclusief de overmaatse koker is vaak hoger dan de beschikbare ruimte (het aanwezige plafond). In praktijk wordt de rol dan schuin afgerold (een hoek ten opzichte van de verticale muur) zodat deze onder het plafond past...klinkt raar maar het werkt.
 • Als een ruimte aanmerkelijk lager (bijvoorbeeld 270cm) is dan de complete rol (305cm) dan wordt het Arqitex-weefsel 'overgezet' naar een kortere koker. Dit is tevens het moment om het textielweefsel met een textielschaar op de gewenste maat te knippen. Knip de rol royaal op hoogte met minimaal 5cm extra lengte...of naar eigen inzicht. Daarna wordt het Arqitex weefsel opnieuw op de kortere koker gerold.
 • Zorg dat je een handzaag (hout) bij de hand hebt om de kartonnen koker in te korten.

plaatsing

 • De wand wordt met Arqitex-behanglijm ingerold met een steelroller of bij grote projecten : gespoten. Werk zo'n 2 á 3 meter vooruit. De lijm heeft zo'n 3 kwartier de tijd (opentijd) om het textielweefsel te verkleven...dat is ruimschoots genoeg gezien de snelheid van verwerken. Wees spaarzaam met de lijmdikte zodat de lijm niet door het doek drukt...maar gebruik toch voldoende om een lijmbed te laten ontstaan waar het weefsel zich kan inbedden.
 • Breng de lijm boven de plint en onder het plafond/nabij een kozijn, aan met een platte kwast om te voorkomen dat de grote roller lijmresten achterlaat op zichtbare plaatsen.
 • Plaats het Arqitex doek exact vertikaal in of op een hoek. Fixeer de eerste geplakte bovenhoek _en eventueel ook de onderhoek (foto 6). De wijze van fixeren hangt af van de ondergrond. Soms kan een punaise of tack (nietje) fixeren of dien je een houten latje te schroeven. Een overmaatse houten regel (panlat) klemmen tussen plafond en vloer kan heel vlot werken om het doek te fixeren en helpen verschuiven te voorkomen totdat de lijm droog is.
 • Daar waar 2 muurvlakken overgaan in elkaar via een buitenhoek dan kan het handig zijn om het totale textiel weefsel om te zetten op 2 rollen. Je begint door 'de buitenhoek' op het doek te markeren middels fijne markeringslijntjes van een potlood. Van daaruit plaats je het doek met de gemarkeerde lijn op de buitenhoek. Dan rol je vervolgens het arqitex weefsel op de ingelijmde muur. Dan volgt de andere muur. Zodoende heb je een ononderbroken buitenhoek zonder ontsierend opgeplakt stootprofiel. Dat is heel veel mooier en je maakt gebruik van de kwaliteit en bijzondere eigenschappen van Arqitex: geen naden _en_ geen naden op kwetsbare hoeken. Arqitex polyester weefsel functioneert wapenend en is heel goed in staat deze buitenhoek voor lange tijd strak te houden.
 • Arqitex kan probleemloos doorgeplakt worden in een binnenhoek of over een buitenhoek zolang deze hoeken door de aannemer zuiver, recht en haaks zijn afgewerkt. Indien de hoeken niet recht zijn dan kunnen plooien ontstaan. Indien het textiel weefsel plooit dan kan met een scherp (rol)mes de binnenhoek worden insneden.
 • Bij een binnenhoek kan je naar eigen voorkeur de wand ook van 2 losgesneden Arqitex weefsels voorzien met aandacht voor het volgende: één van de wanden wordt overmaats gesneden en een aantal centimeters doorgeplakt op de vervolgende wand. Het tweede doek op de volgende wand begint strak in de hoek en overlapt een aantal centimeters het eerste doek.
 • Als er plooien ontstaan in de buitenhoek dan heeft de aannemer geen goed werk geleverd. Indien dit onzuivere werk vooraf wordt opgemerkt dan dient de aannemer dit corrigeren. Omwille van de  doorlooptijd kan een corrigerend arqitex hoekprofiel worden gebruikt. Deze moet je bij voorkeur een aantal uren vooraf aanbrengen met contactlijm en vervolgens afmessen met een plamuur. Het mooiste resultaat is het profiel na montage te verven met een muurverf in de kleurtoon van het gekozen Arqitex weefsel. Na droging van de verf, het Arqitex weefsel stuitend aanbrengen tegen de rand van het hoekprofiel en vervolgens schoonsnijden met een kersvers scherp (rol)mes.
 • Er zijn weinig muren zonder onderbrekingen... Ter hoogte van het raamkozijn kan worden doorgeplakt op de muur en wordt het Arqitex weefsel (korte tijd later) ingesneden of ingeknipt. Arqitex wordt op de verticale hoek omgeslagen (ter plaatse van de negge) zowel aan de linkerzijde als rechts. Aan de horizontale bovenzijde kan dit niet. Daar ontbreekt het deels weggesneden Arqitex. Hier wordt horizontaal een negge hoekprofiel geplaatst. De Arqitex wordt tegen dit hoekprofiel schoongesneden. De onderkant van de negge wordt voorzien een snijrest Arqitex. Afhankelijk van designsmaak en bouwstijl kan de negge ook worden afgewerkt met een bekende neggeplank. Aan de beneden zijde komt zoals gebruikelijk de vensterbank.
 • In hele hoge ruimtes kan Arqitex ook in vertikale richting worden toegepast zoals de conventionele wijze van behangen (van boven naar onder rollend) met stuitende naden. Indien in een heel bijzonder geval horizontaal naast verticaal kan worden gecombineerd dan is dit niet aan te raden. De lichtreflectie van het textielweefsel is bij de verschillende montagerichtingen zichtbaar.
 • het behangproces werkt meest praktisch met 2 personen. De een, lijmer-A zorgt voor het aanbrengen van lijm op de muur en werkt zo'n 2 á 3 meter vooruit op de plakker-B. Zodra de muur ingerold is met lijm dan assisteert Lijmer-A, de Plakker-B met het uitrollen van het doek door de behangrol vast te houden en de afgerolde hoeveelheid doek te doseren. De Plakker-B plaats het textiel weefsel en corrigeert met een spaan kreukvrij en plooivrij. De lijmer-A controleert of het weefsel bij het begin voldoende stevig blijft zitten en zal het doek (met name bij het begin vastzetten met blokjes of vast nieten of klemmen of knellen. Hier zijn veel praktische en creatieve werkwijzen mogelijk.

lambriseren en andere afwerkprofielen

 • ruimtes die hoger zijn dan 300cm kunnen eventueel worden voorzien van Arqitex lambriseringsband. Een Arqitex lambriseringsband is bijvoorbeeld een rol Arqitex van 75cm , die horizontaal is aangebracht. De scheiding kan worden uitgevoerd met een Arqitex-lambriseringsprofiel. De Arqitex lambriseringsband wordt stuitend tegen het profiel geplakt en schoon gesneden. Het daarboven geplaatste Arqitex 295cm wordt eveneens stuitend op het profiel geplakt en schoongesneden. Van het lambriseringsprofiel blijft slechts een bescheiden maar strak kantig profiel zichtbaar. Dit profiel kan in kleur geverfd worden met muurverf...eventueel met een accentkleur.
 • De lambriseringsband kan tactisch worden ingezet om slijtage en vervuiling op de "eerste meter" te verhullen. Vervuiling en slijtage van een muur vindt in het bijzonder op de eerste hoogtemeter plaats. Kies daar een praktische donkerdere kleur dan boven het lambriseringsprofiel.
 • Het lambriseringsprofiel kan ook defensief worden ingezet als een stootbumper in intensief gebruikte of publieke ruimtes _bijvoorbeeld op stoelhoogte 75cm. Ook kan een speciaal daarvoor bedoelde lambriseringsbumper worden geleverd.
 • het lambriseringsprofiel kan ook verticaal worden ingezet om het zogenaamde Asian Panneling na te bootsen. Deze Aziatische decoratieve en architectonische behangwijze gebruikt bewust sierlijsten om muren geometrisch of optisch te verdelen of een effect te versterken (perspectivische illusie).
 • Voor deze decoratie wijze hebben we een speciale serie sierlijke Arqitex-DecoTrim profielen uitgebracht in de kleuren PianoBlack, Gold, AnodisedAlloy, RedCopper, BrownBronze, BlackVelvet(matt). Deze aluminium profielen worden aangebracht over het zogenaamde lambriseringsprofiel

Arqitex hulpgereedschap

 • Om de verwerking van Arqitex verder te vereenvoudigen bedachten we al diverse handige hulpgereedschappen zoals de Arqitex Behangtrolley.  Deze hulpgereedschappen worden momenteel beproefd en verrijkt met de laatste nieuwe gebruikservaring.
 • Indien het project er zich voor leent (qua omvang) dan kan een Arqitex montage trolley worden gehuurd. Deze trolley is verrijdbaar en verrolbaar en voorzien van een demontabele verticale as waar de 295 cm lange rol op wordt geplaatst. Het afrollen en plakken wordt hiermee comfortabeler, makkelijker en sneller.
 • Indien dagelijks intensief gewerkt wordt met Arqitex dan kan overwogen worden om een Arqitex overzet bank aan te schaffen. Hiervoor ontwikkelde Arqitex een dubbel-assige bank waar een standaard rol arqitex in wordt geplaatst. Het doek wordt vervolgens op de andere as gewonden en gelijktijdig op de gewenste hoogtemaat gesneden.
 • Indien het project groot genoeg is dan kan arqitex op maat (hoogte) worden geleverd.

 

We zullen werkervaring blijven opbouwen met collegiale partners die vertrouwen stellen in ons product, geografisch ingedeeld over Nederland. We blijven onze verwerkers informeren en zij ons. We kunnen en zullen ze ook assisteren in hun projecten als dit nodig is. Hiermee wordt praktijk informatie verzameld en opgetekend die voor alle partners bruikbaar is en beschikbaar blijft.

 

Bent U op zoek naar Arqitex-installateurs of wenst U zich aan te sluiten bij ons netwerk van ervaren Arqitex Installateurs: neem contact met ons op

 

Arqitex montage hulpmiddelen (verkrijgbaar via webshop) _(druk op de foto voor een vergroting)

 

*

 

 

 

 

*